top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram

EBEVEYN KOÇLUĞU NEDİR?

Ebeveyn Koçluğu ; aile içindeki iletişim becerilerinin geliştirilmesi, aile bireyleri arasındaki işbirlikçi yaklaşımı ve uyumu da beraberinde getirir. Çocuk için ilk model anne ve babadır.  Anne ve baba sorunlarla boğuşmak yerine çözüm odaklı olsa kişiliğinin temelleri atılan ve toplum içindeki yerini bulmaya çalışırken büyüyen çocuk ve ergen üzerinde olumlu etkiler bırakır. Ebeveynlerin sergilediği bu pozitif tutum sayesinde büyüme çabası içerisindeki çocuk ve ergen anne ve babasını modellemeye başlar.

Günümüzde anne babalar çocuklarıyla yaşadıkları sorunları aşabilmek ve daha iyi iletişim kurarak ideal bir ebeveyn olmak için seminerlere katılır, kitaplar okur, yeni yöntemler keşfetmeye çalışırlar.

Anne babalar bu kadar seçeneğin içerisinden kendi değerlerine, çocuklarının karakter yapısına ve yaşam amaçlarına uygun ebeveynlik becerileri öğrenmeye ve geliştirmeye çalışırlar. Anne baba koçu ise bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için cesaretlendiren kişi rolünü üstlenir ve arzuladığınız aile hayatına kavuşmanız için sizi destekler.

Ebeveyn Koçu, anne babaya ayna tutarak, geçmiş deneyimlerinin sahip oldukları aile yaşantısı  üzerindeki etkilerini  objektif bir biçimde görmesini sağlar ve bunları geliştirmeye ve iyileştirmeye yönelik çalışmalar sunarak farkındalık kazandırır.

Çocuğun dünyaya gelişi ile yaşamınızda bir çok şey farklılaşarak, öncelikleriniz yer değiştirmeye başlar. Çiftler yapısal değişime uğrayarak, anne baba olmak gibi yeni kimlikler üstlenmeye ve yaşamlarına mevcut sorumlulukların üzerine yenilerini eklemeye başlar.

Çocuk, kadın için de ayrı bir anlam taşır. Çalışan kadın iş hayatının yüklediği sorumluluklarla beraber anne olmanın sorumluluğunu da üstlenerek, bu  değişim sürecini yönetmekte zorlanmaya ve kendi içinde kimlik çatışmaları yaşamaya başlar. Annenin stresi çocuklar tarafından endişe ile karşılanır zamanla aile içi iletişimi olumsuz yönde etkilemeye başlar.

Bu süreçte en büyük zorluklardan biri iş ve aile yaşamını dengelemekte yatar. .  Daha dengeli ve sağlıklı bir yaşam için tüm aile bireyleri görev paylaşımı yaparak kendi üzerine düşen sorumluluğu üstlenebilir. Böylece sorumluluk bilinci gelişen daha öz güvenli çocuklar yetiştirilebilir.

Bazen biz ebeveynler işlerin bu kadar kolay üstesinden gelemediğimiz zamanlar yaşarız. Ebeveyn koçu bu tarz durumlarda bizlere çeşitli farkındalıklar kazandırarak, aslında her şeyin göründüğü kadar zor olmadığını göstermeye ve cesaretlendirmeye çalışır.

Bu dönemde anne baba ve çocukların değişime uyum sağlayabilmesi,  aile bireyleri arasında kurulan iletişimin öneminin farkına varılması ve kaliteli zaman geçirerek herkesin mutlu olacağı sonuçlar almasına bağlıdır. Ebeveyn Koçu bu aşamada aile içi iletişim becerilerini geliştirirken, ebeveynler ve diğer aile bireylerine birbirlerini daha iyi tanıyabilecekleri bir ortam yaratarak, doğru sorularla aradıkları cevapları bulmalarını sağlar.

Günümüzde aile içi sorunların çoğu iletişim kopukluğundan kaynaklanmaktadır. Çocuklarıyla temelinde sevgi olan bir ilişki kurmak daha etkin bir ebeveynlik yapmak isteyen ailelerin önem vermesi gereken ilk şeydir. Bu yüzden Ebeveyn Koçluğu odağında iletişim vardır.

Ebeveyn Koçluğu sayesinde,Ebeveyn Koçu bugüne ve geleceğe yönelik çözüm odaklı ve yapıcı, alternatif seçenekler bulmanızı sağlayarak bakış açınızı değiştirir ve ebeveynleri şu anda bulundukları durumdan arzu ettikleri anne baba olma yolculuğunda hedeflerine ulaşmaları konusunda destekler.

EBEVEYN KOÇLUĞU HEDEFLERİ

  • Ebeveyn Koçluğu ;  anne babalara öğüt vermeyi değil, aile üyelerinin hepsinin görev ve sorumluluklarını doğal olarak yerine getirebildikleri sağlıklı bir aile ortamı yaratmayı hedefler.

  • Sağlıklı aile hayatına sahip bireylerin aralarında olumlu duygusal bağlar vardır ve birbirlerini isteyerek desteklerler. Koçluk varlığımızla bu dayanışma duygusunu kazandırmak.

  • Anne babalara çocuk ve gencin gelişim sürecindeki duygusal iniş çıkışlarıyla ilgili olumlu tutum ve davranışlar sergilemeleri konusunda koçluk ve mentörlük becerileri kazandırmak.

  • Bu değişim ve dönüşüm sürecinde çocuk ve gence istenilen davranış ve alışkanlıkların kazandırılabilmesi ve uyum sağlayabilmesi için, doğru iletişim kurulmasına yardımcı olmak.

  • Anne ve babaların geleneksel kalıplardan arınarak ebeveynlik tutumlarını gözden geçirmelerini ve  kendilerini geliştirerek, esnek bir bakış açısına sahip olmalarını sağlamak.

  • İş ile aile yaşamını dengelemeye çalışırken karşılaşabilecekleri sorunların üstesinden gelebilmeleri için özgün çözümler bulmaları konusunda destekleyici olmak.

bottom of page